POLITICA PRIVIND PROTECȚIA DATELOR CU CARACTER PERSONAL click aici

Sisteme de acoperis

Scris de Tiberiu DOBOS on .

Sisteme de hidroizolații la acoperișurile de tip terasă

Acoperișul unei clădiri este partea superioară a acesteia fiind totodată partea care protejeaza clădirea de efectele vremii.  Există doua mari categorii de acoperișuri si anume acoperișul înclinat de tip șarpantă pe care îl putem vedea aproape pe orice casă, dar și acoperisul drept sau de tip terasă, pe care îl vom detalia în cele ce urmează și care constituie obiectul nostru de activitate.

 Terasele protejează de intemperii locuințele rezidentiale sau blocurile, dar și clădirile cu destinații industriale - hale de fabrici etc.

Din punct de vedere al construcției terasele pot fi executate din lemn, metal sau din beton.

Materialele folosite pentru învelitoarea terasei sunt foarte diverse:

  • bitumul sau asfaltul (aplicat la 500° C, sub formă lichidă)
  • membrane elastomer  sau plastomer (sudate la flacără, bitum în role)
  • EPDM (membrană de cauciuc)
  • PVC
  • termoplastic poliolefină (TPO)
  • Poliolefin Copolymer Bitumen(POCB), membrană compatibilă cu bitumul, fără plastifianți sau halogenați 
  • Etilen-acetat de vinil (EVA)

In funcție de destinația finală a clădirii terasa poate să aibă sau nu termoizolație încorporată în sistemul de hidroizolație.

De asemenea terasa poate fi circulabilă, necirculabilă sau mai nou din rațiuni de protecție a mediului terasă verde(cu vegetație)

Terasa necirculabilă este cea mai simpla formă de hidroizolație, soluția clasică la care termoizolația dacă există se înglobează între straturile de membrane hidroizolante. Ocazional se poate circula pe aceasta dar cu precauție si doar pentru verificări sau întreținere.

Terasa circulabilă este mai complexă si implicit mai scumpă ca execuție. punând in valoare o suprafață destul de importantă a clădirii. Destinația finală a acesteia este diversă: spații de recreere, parcări,  balcoane sau terase cu placări ceramice etc.

terasa inversata


Terasa verde este o aplicație modernă a tehnologiilor în termo și hidroizolații, punand in valoare atât estetic cât și din punct de vedere ecologic acoperșul unei cladiri. De cele mai multe ori este o terasă inversată cu strat final vegetație perenă sau gazon.

terasa verde


Bitumul sau asfaltul  aplicat la 500° C, sub formă lichidă este o soluție devenită clasică în Romania înainte de 1990, care presupune topirea in cazane cu foc deschis a bitumului și aplicarea succesivă de straturi de carton asfalt și de bitum fierbinte pâna la obținerea unui strat final omogen. Dezavantajul acestei soluții este rezistența mică la îmbatrânire a bitumului neaditivat și fisurarea in timp a acestui sistem.

Membranele bituminoase din bitum elastomeric sau plastomeric.

Sistemele de acoperis cu bitum modificat au evoluat din sistemul prezennat anterior. În esență produsul conține un bitum modificat, aditivat cu solveți si diverși compuși și ranforsat cu poliesteri sau fibre de sticlă. Este o soluție devenită clasică și foarte durabilă atunci cand este aplicată in mod corect.

Bitumul modificat este compus din smoală procesată  pentru a-i conferi proprietăți plastice sau elasticec. Există două tipuri de bitum modificatȘ APP( Polipropilena Atactică) și SBS (stiren butadien stiren). Ambele tipuri de bitum sunt furnizate sub formă de role(suluri) de 1m lățime și lungimi variabile de 5m/ 7,5m/ 10m etc. în functie de grosimea membranei.

Caractiresticile cele mai importante : grosimea membranei in mm cu grosimi de la 1mm la 5mm sau chiar 5,2 - 5,6mm sau greutatea membranei per mp variind de la de la 2kg/mp la 6 kg/mp .

O altă caracteristică importantă este  flexibilitatea de lucru la rece între 0 -15° C in cazul APP sau  -15 -30 ° C in cazul SBS.

O alta caracteristică este tipul de armare: împâslitură din fibră de sticlă(este mai plastică, se poate rupe la tensiune dar este mai stabilă la temperaturi mai ridicate) sau împâslitură din poliesteri foarte rezistentă la tensionare.

Ultima și cea mai importantă caracteristică este grosimea sau greutatea armăturii care ranforsează membrana. Membranele uzuale și ieftine au armatura de aprox.80g/mp . Membranele profesionale au 120, 180, 250 sau chiar 300g/mp, armături duble, triple etc.  

Image result for bitumen membrane

Membrana se rulează si se lipește la cald cu arzător cu flacără, după ce în prealabil stratul suport a fost amorsat cu o soluție din același tip de bitum ca cel din membrană. Sistemul se formează din doua sau mai multe straturi care se montează pe același sens al rolelor.

În concluzie membrana de tip APP este mai plastică și mai casantă la rece fiind mai sensibilă și în caz de intemperii, pe când membrana cu bitum SBS este mai elastică, mai cauciucată, rezistă bine la intemperii, dar este mai dificil de montat în special vara, și este sensibil mai scumpă decât membrana APP.

De cele mai multe ori in magazine nu veți găsi decât membrane APP, ieftine. Membranele SBS vor fi disponibile la furnizori specializați.


Membrana EPDM

Image result for epdm roofing

Membrana EPDM - cauciuc sintetic pentru acoperiș de culoare neagră, oferă beneficii similare cu ale altor membrane populare în SUA datorită în principal montării rapide. În plus poate fi acoperită ulterior cu un strat de vopsea acrilică albă pentru a îmbunatăți rezistența acesteia în timp și pentru a reduce încălzirea acoperișului.
Aceste membrane pot fi montate pe suport după vulcanizarea îmbinărilor cu adeziv (tip neopren, prenandez) și apoi acoperit cu piatră balast pentru a preveni ridicarea lor. Pot fi deasemenea aplicate prin lipire în totalitate cu adeziv pe stratul suport .
 Sunt excelente pentru acoperișuri circulabile protejate si au o durabilitate relativ bună. Sunt însa ceva mai scumpe ca preț.
 

Membranele sintetice din PVC

Membrana tip PVC (policlorură de vinil) a devenit o soluție utilizată pe scară largă în ultimii 15-20 de ani. PVC-ul folosit in special la țevi și profile prin folosirea unor plastifianți a devenit mai elastic și mai moale primind o nouă utilizare - membrană hidroizolantă. Deoarece PVC în urma procesului de fabricație este  rigid, procesul de transformare într-o membrană flexibilă pentru acoperiș necesită adaugarea de aditivi sintetici si ranforsări cu tesături din poliesteri. Membranele PVC se montează cu prindere mecanică de stratul suport și se etanșează prin termosudură la îmbinări cu jet de aer cald.

Se pretează la acoperișuri in special necirculabile. Au randament mare la montaj având lațime de 2m si lungime variabilă putând ajunge si la 25m. De asemenea termosudura se poate face complet automatizat scurtând foarte mult timpul de execuție.

Image result for pvc water proofing membrane icopal

Dezavantajele acestui sistem: în timp aditivii din policlorura de vinyl se evaporă iar membrana poate deveni casantă. De asemenea aderența, lipirea PVC se face tot pe produse sau straturi suport de același tip, crescând costurile (la atic, reborduri, scurgeri etc. vor trebui folosite profile cașerate cu PVC ) . Un alt dezavantaj este riscul de acțiune al ploilor acide sau al poluării chimice asupra acestui acoperiș .


Membrana TPO (termoplastic poliolefina)

O membrană de acoperiș TPO este fabricată din cauciuc etilenă propilenă. O tehnologie specială este utilizată pentru a se lega chimic împreună cauciuc, etilenă (o substanță gazoasă organică) și propilenă (un produs secundar de rafinare a petrolului). La sfârșit se adaugă numeroase materiale de umplutură, cum ar fi talc, umplutură de carbon și fibră de sticlă. Aceste materiale de umplutură întăresc rezistența și durabilitatea membranei TPO.

Membrana de acoperiș TPO/FPO a fost proiectată special pentru a avea avantajele unui acoperiș din cauciuc dar care se poate termosuda cu aer cald pentru o rezistență sporită. Membranele de acoperire TPO au fost fabricate în SUA de la începutul anilor 1990 și sunt acum segmentul cu cea mai rapidă creștere din industria americană a acoperișurilor cu un singur strat.

Image result for fpo roofing

În ciuda tuturor avantajelor sale, un acoperis TPO prezintă unele dezavantaje importante. TPO este o membrană de acoperire destul de nouă, mulți producători lucrează încă la îmbunătărirea formulelor din compoziție. În consecință, nu toate membranele TPO au aceleași calități, unele funcționează mai bine decât altele .


MEMBRANA POCB ICOPAL UNIVERSAL

Icopal UNIVERSAL® este o membrană POCB (polyolefin copolimerysate binder sau liant copolimer poliolefinic ). Membrana este complet reciclabila, iar greutatea extrem de mică a produsului(o rolă de 10mp are 27kg față de 40-45kg o rolă similară de membrană bituminoasă) și caracteristicile sale rezistență la sfâșiere, stabilitate, flexibilitate și rezistență la UV constituie argumente forte pentru alegerea acestui produs .

Icopal UNIVERSAL®  are o rezistență foarte bună la îmbătrânire și îndeplinește cele mai stricte standarde pentru construcția durabilă. Prin urmare, aceasta poate fi aplicată la proiecte rezidențiale sau industriale pentru a aduce o contribuție semnificativă la orice politică de achiziții durabile.

Durata de viață a produsului este extrem de mare, putând să reziste pană la 40 de ani. In plus, compoziția produsului pe bază de bitum modificat face ca membrana Icopal UNIVERSAL®  să adere pe orice strat suport - beton, lemn, metal, cărămidă etc. De asemenea are beneficiile și avantajele unei membrane monostrat fiind suficientă aplicarea într-un singur strat.
1 icopal universal aplicator docati srl 2 icopal universal docati bacau  3 icopal universal pocb docati

 

Aplicator și distribuitor ICOPAL UNIVERSAL în  Romania DOCATI SRL


Câteva aspecte generale

Scris de Tiberiu DOBOS on .

Ce solutie recomandam pentru reparatia hidroizolatiei la un bloc vechi?

Terasele blocurilor construite inainte si dupa revolutie, de cele mai multe ori au stratul final bituminos realizat din carton bitumat si smoala, solutia clasica existenta la acel moment. Ulterior in primii ani dupa revolutie s-a intervenit prin anvelopare cu unul sau mai multe straturi de membrane bituminoase termosudanile.

Solutia recomandata de noi nu difera tehnic de cele expuse mai sus, dar difera din punct de vedere al membranelor pe care le vom pune in opera. Membranele propuse sunt profesionale, agrementate tehnic, rezista bine in timp, nu sunt membrane comerciale pe care sa le gasiti la raft in magazinele de bricolaj si cel mai important manopera este realizata de profesionisti care asta fac in fiecare zi. 

In functie de vechimea stratului aplicat si starea acestuia putem amorsa terasa si apoi putem monta chiar si un singur strat de membrane bituminoase(de obicei se monteaza 2-3 straturi) dar cu o grosime de minim 4 mm per strat astfel incat stratul compact hidroizolator sa aiba minim 8-9 mm.

 

Ce membrane sa folosim?

In funtie de destinatia finala a cladirii se pot folosi membrane bituminoase cu bitum APP- sunt mai plastice ca si consistenta sau SBS – elastice.

Recomandarea noastra este catre membranele cu bitum aditivat SBS, cu flexibilitate la rece minim -10ºC.

Cu cat flexibilitatea la rece este mai mare, cu atat membranele vor fi mai andurante, mai rezistente in timp, dar si mai scumpe.

Problema apare totusi la montaj, membranele SBS sunt mai usor de montat la temperaturi exterioare moderate 5-25ºC, peste aceste temperaturi in lunile iulie august pentru renovarea teraselor de apartamente recomandam membrane cu bitum APP.

 

De asemenea trebuie tinut cont ca aproape intotdeauna exista o relatie intre pretul platit si calitatea membranei achizitionate.

Nu uitati ca membranele propuse de noi sunt membrane profesionale, sensibil mai scumpe decat cele furnizate de magazinele de bricolaj sau materiale de constructii. Aceste magazine nu pot fi interesate mereu de calitatea produselor, sunt mai mult interesate de pretul lor la clientul final astfel incat „marfa” sa se vanda repede.

Pe noi in schimb ne intereseza ca produsele oferite  sa reziste cu brio toata perioada de garantie si mult timp dupa aceea.

 

De ce putem acorda garantie mai mare de 10 ani atunci cand concurentii nostri se limiteaza la 5, 8 sau maxim 10 ani?

Garantia este intotdeauna atributul producatorului, dar este in concordanta cu numarul de straturi aplicate si cel mai important armatura si grosimea finala a hidroizolatiei aplicate, adica depinde de calitatea membranelor.

Intr-un sistem clasic pentru cladire noua cu membrane APP strat de difuzie 2mm, bariera de vapori 3mm si strat final cu ardezie de 4mm, armatura poliesterica – garantia va fi de 10 ani de zile(grosimea stratului final este de 9mm)

Noi putem sa propunem sisteme cu garantii mult mai mari ca de exemplu :

bariera de vapori cu syntan 2,5mm, strat suport SBS armatura 120g de 4mm, strat final SBS armatura de 250g si grosime de 5,2mm garantia acestui sistem va fi de 18 ani. Credeti ca nu e suficient pentru dumneavoastra? Putem plusa si vom aplica o protectie de aluminiu lichid – emulsie tot pe baza de bitum SBS. Rezultatul ? Rezistenta indelungata la imbatranire, strat hidroizolator de aproximativ 10,7mm, plus 3ani garantie, adica garantie sistem de 21 ani.

Garantiile oferite de producator nu sunt fictive, in fabrica fiecare lot este atent supravegheat si numerotat, membranele au fost testate si certificate de organisme internationale.

Mai mult, bitumul aditivat in timp se „consuma”, imbatraneste aproximativ 1-2 mm la fiecare 10 ani. Deci o hidroizolatie de 10 mm poate rezista intre 50-100ani, cu conditia ca razele UV sa nu produca fisurarea, craparea acesteia.

Din acest motiv recomandam tratamentul cu aluminiu lichid care va mari considerabil durata de viata a acoperisului si va reduce temperatura cladirii vara, crescand in acelasi timp confortul termic.


Ce se intampla dupa expirarea garantiei?

Nu cu mult timp in urma, la expirarea unei garantii am fost contactati de catre un vechi client solicitand reparatia hidroizolatie, cu un nou strat hidroizolator. Mai mult, clientul stransese deja bani pentru noua reparatie. Lucarea initiala a fost facuta de catre noi in 2005, membrana APP de 4mm si clientul ne-a sunat in 2015. Inca de la telefon i-am precizat clientuui nostru ca daca a expirat garantia nu inseamna obligatoriu ca hidroizolatia trebuie schimbata. Cand expira garantia la un frigder sau TV nu il aruncam ca sa cumparam altul.

Am vizualizat terasa si am constatat ca membrana in sine se prezenta inca bine, doar ardezia de protectie UV era putin „spalata” de catre ploaie. Raspunsul nostru : hidroizolatia mai tine 3-5 ani poate si mai bine daca se va proteja cu aluminiu lichid impotriva razelor UV.

 

Terasa nu este perfect plana si apa balteste pe hidroizolatie. Este bine? Nu vor aparea infiltratii?

Este o situatie pe care in practica o intalnim de foarte multe ori, iar perceptia generala a clientilor este ca NU este bine, si ca vor avea probleme cu infiltratiile de la astfel de balti.

Noi insa avem o alta opinie. Astfel de balti si zone unde apa stagneaza nu vor genera infiltratii cu conditia ca sudurile membranelor sa fie etanse iar stratul de apa sa nu fie mai mare de 1-2cm.

In practica insasi testele de inundare presupun acoperirea teraselor cu apa de la 2 la 10 cm pentru 72 de ore. Sau situatiile cand ploua cateva zile la rand si se obtine acelasi rezultat.

Cateva zone cu baltute de apa pe membrana hidroizolatoare nu vor afecta hidroizolatia, iar in timp soarele si vantul vor drena suprafata.

Evident ca este de preferat sa nu avem astfel de zone, dar in practica, pe terasele vechi ele exista si cel mai important, de multe ori nu pot fi eliminate decat prin turnarea unei sape de egalizare care presupune costuri destul de importante.

SOLUTII TEHNICE

DOCATI SRL va propune urmatoarele solutii pentru hidroizolarea teraselor.

Folosim cookie pentru a imbunatati site-ul nostru si pentru a usura experienta dumneavoastra. Prin acceptare va dati acordul in privinta folosirii lor. Mai multe detalii despre folosirea cookie si cum sa le modificati To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk